Wat is acne?

Acne is een aandoening van de huid die veel voorkomt. Het is de medische term voor (jeugd)puistjes. Onterecht wordt weleens gedacht dat acne alleen bij jongeren voorkomt, maar ook op latere leeftijd kun je last hebben van acne.

Oorzaken voor acne

Acne is het gevolg van een ontsteking van de talgklierfollikel. Hierbij kunnen verschillende factoren een rol spelen. Meestal begint acne in de puberteit. De huid is dan onder invloed van hormonen onrustig en ondergaat allerlei veranderingen. Zo worden de talgklieren groter en produceren ze meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Als er te veel talg wordt aangemaakt, kan dit zich ophopen en kan de porie verstopt raken. Deze talgophopingen worden comedonen of mee-eters genoemd.

In de talgklieren bevinden zich ook veel bacteriën. Deze kunnen zich snel vermenigvuldigen en zetten de talg om in vetzuren. De verstopte follikel zet zich hierdoor steeds verder uit en kan uiteindelijk openscheuren. Als de irriterende stoffen dan in de aangrenzende huid terechtkomen, kunnen ze daar een ontsteking veroorzaken met puistjes en pukkels tot gevolg.

Acne kan behalve door inwendige factoren zoals hormonen ook worden veroorzaakt door uitwendige factoren. Bijvoorbeeld door contact met stoffen die de talgklier verstoppen zoals bepaalde cosmetica, druk en wrijving door bijvoorbeeld de rand van een helm of door gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Behandelingen tegen acne

Bij Finesse kunnen we acne doelgericht behandelen. Behandelingen die we vaak inzetten bij acne en ernstige acne zijn de Carbon Laser peeling, IPL en LED-therapie. Ook Oxygeneo zetten we regelmatig in om acne te bestrijden.

Finesse behandelingen - epilatie wenkbrauwen gezicht

Boek een acne-behandeling bij Finesse

Welke behandeling het meest geschikt is om jouw huid te behandelen en de acne aan te pakken, hangt af van verschillende factoren. In een gratis adviesgesprek geven we je uitleg over de verschillende behandelingen en bekijken we welke behandeling of combinatie van behandelingen voor jou het meest geschikt is.